top of page
חיפוש

על פגיעוּת, שיחות קשות ותחקירים כמנועי צמיחה בארגון

  • תמונת הסופר/ת: Aviad Mozes
    Aviad Mozes
  • 2 בפבר׳
  • זמן קריאה 4 דקות

 

למה עדיף לדבר ישירות?

מנהלים שאני מלווה שולחים לי לא פעם צילומי מסך של שיחות עם עובדים שלהם או מנהלים מעליהם, ומבקשים שאעזור להם לפתור משבר שהתעורר. העצה האולטימטיבית שלי תמיד זהה – צאו מהווצאפ ודברו. עדיף פנים אל פנים, אבל גם שיחת טלפון עדיפה על המשך ההתכתשות בהתכתבות.

מה שנראה כמו בעיה פשוטה של תקשורת הוא למעשה ביטוי לרמה הארגונית והמקצועית של האדם והמערכת בה הוא פועל. אנשים ומנהלים בוגרים ומקצועיים מבינים שהדרך לפתור בעיות היא באמצעות שיחות ישירות. לעומת זאת, אנשים חסרי ניסיון או כאלו שחוששים מעימותים, יעדיפו לתקשר במרחק – דרך הודעות טקסט או צד שלישי.

אבל למה זה קורה?  מדוע אנשים חובבנים נמנעים משיחות ישירות?  מה הקשר בין ניהול שיחות קשות לבין תרבות בטיחות וניהול תחקירים? התשובה טמונה במוכנות להיות פגיע, ומתוך כך להבין ששיחות פתוחות ותחקירים הם כלים לשיפור ולא סכנה שיש לברוח ממנה.



 

פגיעוּת כמפתח להצלחה: תובנות ממחקרים

במחקריה של ברנה בראון¹, מומחית עולמית בתחום הפגיעות הבושה, והפסיכולוגיה החברתית נמצא כי אנשים מצליחים מאופיינים ביכולת להיות פגיעים ולהודות בקשיים ובטעויות. פגיעוּת אינה נתפסת כחולשה, אלא ככוח המאפשר פתיחות רגשית, מוכנות ללמידה ולקיחת אחריות.

מחקר מקיף שביצעה בראון בקרב מנהיגים וארגונים מובילים הראה כי ככל שאנשים מאפשרים לעצמם להיות פגיעים – למשל, על ידי הכרה בטעויות, בקשה לעזרה או נכונות להתמודד עם ביקורת – כך עולה רמת החדשנות, שיתוף הפעולה והאפקטיביות הארגונית. דוגמאות בולטות לכך ניתן למצוא בחברות כמו Google²,  שהנהיגה תרבות של "פסיכולוגיה ארגונית בטוחה", כפי שנמצא בפרויקט Aristotle, מחקר פנימי של החברה שבחן את הגורמים המשפיעים על הצלחת צוותים. המחקר הוכיח כי תחושת ביטחון פסיכולוגי – היכולת של עובדים לשתף וליטול סיכונים מבלי לחשוש מהשלכות – היא גורם מכריע לשיפור ביצועים ושיתוף פעולה.

 

כיצד ניהול שיחות קשות משקף תרבות ארגונית?

אחד המדדים הבולטים למקצועיות הארגונית הוא האופן שבו מתנהלות שיחות קשות. מחקרים מראים כי יש מתאם ישיר⁴ בין רמת הבגרות והמקצועיות של אדם או ארגון לבין הדרך שבה הם מנהלים קונפליקטים.

ככל שהאדם מקצועי ומנוסה יותר, כך הוא יבין שדווקא ניהול שיחה ישירה, פנים אל פנים, הוא הדרך הטובה ביותר לפתור בעיות במהירות וביעילות. גישה זו מאפשרת:

  • מניעת אי-הבנות – הבעות פנים, שפת גוף וטון דיבור תורמים להבנה טובה יותר של הכוונות.

  • קיצור תהליכים – במקום התכתבות ממושכת, ניהול פרונטלי של שיחה מאפשר הבהרת נקודות מהירה.

  • בנייה של אמון – כאשר אנשים רואים שמנהליהם לא מסתתרים מאחורי מסכים, הם חשים ביטחון לשתף ולשתף פעולה.

לעומת זאת, אנשים חסרי ניסיון או ארגונים בעלי תרבות מקצועית נמוכה נוטים לברוח מניהול שיחות קשות. הם יעדיפו לנהל קונפליקטים באמצעות מיילים, הודעות וואטסאפ או אפילו דרך צד שלישי, מתוך חשש מעימות ישיר. התוצאה היא בדרך כלל החמרה של הבעיה, ריבוי אי-הבנות, ושחיקה ביחסי האמון בארגון.

 

תחקירים כבסיס ללמידה ושיפור ארגוני

ניהול שיחות קשות משקף את רמת הבשלות הארגונית ואת נכונותו של הארגון להתמודד עם אתגרים. אם שיחות פתוחות ופרונטליות מאפשרות בניית אמון ושיפור מתמיד, הרי שתחקירים הם הביטוי הרחב ביותר של גישה זו. בדיוק כפי שניהול שיחה ישירה פותר בעיות במקום להחמיר אותן, כך גם תחקירים מסייעים להפיק לקחים ולמנוע טעויות חוזרות, במקום להדחיק כשלונות ולהעמיק את המשברים.

בארגון מקצועי, תחקיר אינו נתפס ככלי ענישה או ביקורת, אלא כהליך לימודי חיוני. תחקירים מאפשרים לארגונים לזהות כשלים מערכתיים, להבין את הגורמים להם ולגבש פתרונות לשיפור. כאשר עובדים יודעים שתחקיר אינו 'ציד מכשפות', אלא כלי להפקת לקחים אמיתית, הם מרגישים בטוחים יותר לשתף וללמוד. כך נבנית תרבות של שיפור מתמיד וביטחון פסיכולוגי.

 

אתגרים ביישום תרבות תחקיר בארגונים

למרות היתרונות הרבים, יישום תרבות תחקיר פתוחה אינו תהליך פשוט וכולל מספר אתגרים:

  1. חשש מהשלכות אישיות – עובדים עלולים להימנע משיתוף טעויות בשל פחד מסנקציות, פגיעה במעמדם או תגובות שליליות מהנהלה.

  2. היררכיה נוקשה – בארגונים שבהם קיימת סמכותיות גבוהה, לעיתים יש קושי לנהל תחקירים פתוחים באמת, שכן עובדים זוטרים ירגישו פחות בנוח להצביע על כשלים.

  3. תרבות של מציאת אשמים – אם הארגון מתמקד בחיפוש אשמים במקום בלמידה ושיפור, התחקירים יאבדו מערכם והעובדים יירתעו מלקחת חלק פעיל בתהליך.

  4. חוסר במשאבים להפקת לקחים – לעיתים תחקירים אינם מובילים לשיפור בשל מחסור בזמן, כוח אדם או מחויבות של ההנהלה להטמיע שינויים בעקבות המסקנות.

 

כיצד ניתן להתגבר על האתגרים הללו?

כדי להתמודד עם האתגרים הללו, נדרשת היערכות נכונה ותעדוף משאבים. ארגון המעוניין להטמיע תרבות תחקיר אמיתית צריך לבצע:

  • יצירת סביבה בטוחה לשיתוף – הטמעת מדיניות ברורה שמדגישה כי דיווח על טעויות אינו מוביל לענישה, אלא ללמידה ושיפור.

  • הכשרת מנהלים ועובדים – פיתוח כלים לניהול תחקירים בצורה מקצועית ושאינה מתמקדת בהאשמות.

  • השקעה במשאבים – תעדוף תקציבים וזמן לניתוח כשלים ויישום מסקנות, מתוך הבנה כי ההשפעה של התרבות הארגונית ניכרת במעגלים רחבים.

  • שילוב תחקירים בשגרה הארגונית – יצירת נהלים סדירים לקיום תחקירים כחלק מהתרבות הארגונית, ולא רק בעקבות כשל חמור.

ארגונים המשקיעים בתרבות תחקיר חזקה אינם רק נמנעים מתקלות – הם מפתחים שיפור מתמיד, מגבירים את האמון בתוך הצוותים, ומשפרים את ביצועיהם בכל הרמות. בדומה למה שדובר קודם על פגיעות, כאשר ארגון מאפשר מרחב בטוח לטעויות וללמידה, הוא יוצר תרבות של התפתחות מתמשכת ולא רק של מניעת כשלונות.

 

סיכום: תרבות ארגונית כמנוע למצוינות ובטיחות

שיחות קשות ותחקירים אינם רק כלים טכניים – הם מדד לבגרות ולמקצועיות של ארגון. ארגונים שמעדיפים להימנע מעימותים או להסתיר כשלונות גוזרים על עצמם שחיקה, חוסר יציבות, ותהליכים כושלים. מנגד, ארגונים שמטפחים תרבות של ניהול פתוח ושקוף מייצרים סביבה של ביטחון פסיכולוגי, שיפור מתמיד, ויכולת אמיתית למנוע תאונות וכשלים לפני שהם מתרחשים.

הובלת תרבות כזו מחייבת מנהיגות שמוכנה להיות פגיעה ולהוביל בשקיפות, מתוך הבנה שהכרה בטעויות ולמידה מהן אינה חולשה – אלא כוח ארגוני אמיתי. ככל שמנהלים ועובדים מאמצים גישה זו, כך הארגון מסוגל להשתפר, להתייעל וליצור סביבה בטוחה יותר לתהליכי עבודה, חדשנות ושיתוף פעולה.

בסופו של דבר, תרבות תחקיר ושיחות פתוחות אינן רק כלים למניעת כשלונות – הן מנוע משמעותי למצוינות, שיפור ביצועים ובניית ארגון חזק ובריא יותר.

 

 

 

 

הערות שוליים

  1. Brown, B. (2012). Daring Greatly: How the Courage to Be Vulnerable Transforms the Way We Live, Love, Parent, and Lead. Gotham Books.

  2. Google’s Project Aristotle: Duhigg, C. (2016). What Google Learned From Its Quest to Build the Perfect Team. The New York Times.

  3. ICAO Safety Reports: International Civil Aviation Organization. (2020). Safety Management Manual (Doc 9859).

  4. Edmondson, A. C. (1999). Psychological Safety and Learning Behavior in Work Teams. Administrative Science Quarterly, 44(2), 350–383.

  5. U.S. Army Center for Army Lessons Learned (CALL). (2015). After Action Review Handbook. Department of the Army.

 


 
 

אביעד מוזס. תהיו בטוחים

מנהל ביטחון מוסמך, יועץ לארגונים ולמוסדות חינוכיים בנושאי בטיחות וביטחון

  • Facebook
  • LinkedIn

©2023 Aviad Mozes. Proudly created with Wix.com

bottom of page